Recept och länkar till recept på grön Lundasparris

Här hittar du recept som passar bra med Lundasparris samt länkar till receptsidor.

 Härlig Nationaldagsmeny med Lundasparris:

 Huvudrätt: Sparrisknyten med riven västerbottenost och sultanrussin

Dessert:  Sparrisglass med brynt vit choklad, hallon och vinbär


Sparrisknyten med riven västerbottenost och sultanrussin

Ingredienser:

1 knippe sparris

10 skivor lufttorkad skinka

50 g solrosfrön

25g sultanrussin

1 msk vitvinsvinäger

Gör såhär:

1. Rosta solrosfrön i ugn på 170c i ca 10-15 min, rör om då och då.

2. Marinera sultanrussinen i vinäger och lägg dom ovanpå.

3. Gör små sparrisknyten genom att lägga ut din lufttorkade skinka på ett bläck, lägg en sparris i varje och rulla ihop. Värm upp en stekpanna med ett par droppar olja och stek på ena sidan.

4. Avsluta med riven lagrad prästost.

-----------------------------------------------------------------------------

Sparrisglass med brynt vit choklad, hallon och vinbär

Ingredienser:

Sparrisglass

5 dl mjölk

5 dl grädde

120g äggula

80g socker

100g sparris

10g spenat

citron

Garnityr

Vit choklad 500g

Hallon

Vinbär

Gör såhär:

Sparrisglass

1. Blanda ägg och socker i en kastrull, låt stå.

2. Koka upp mjölk och grädde med citronskal, slå över ägg/sockerblandningen och försiktigt under omrörning värm upp till 84c.

3. Sila i bunke och kyl ner i ett kallt vattenbad.

4. Dela ner sparris i bitar och markera spenaten, koka upp vatten med salt och blanchera hastigt 10-15 sekunder. Detta för att behålla smak och färg på sparrisen.

5. Tillsätt i din glassbas, mixa slätt och sila. Kärna i glassmaskin eller frys under omrörning i din frys. Lägg upp i kokotter, ett fat eller kula den.

Brynt vit choklad

1. Bryt ner chokladen i mindre bitar och häll upp i en stek/traktörpanna. Låt den smälta och rör runt tills den fått en fin rostad ton. Häll upp i ett bläck med bakplåtspapper i botten. Låt svalna. Ställ sedan in i kyl/frys. Mixa eller hacka i mindre bitar.

2. Kula eller stjälp upp din glass, dekorera med riktligt av den brynta chokladen, hallon och vinbär.


...
Recept från Mat & Destillat i Lund
...
Lundasparris med kallröktlax och rostade solrosfrön
...
Linguine med skaldjur, körsbärstomater och Lundasparrisknoppar
...
Bror Olles fantastiska Lundasparrissoppa
...
Rostad grön sparris med hasselnötter och ramslöksaioli - från Bong/Touch of Tase
...
Ångkokt, picklad och råhyvlad sparris, forellrom, brynt smör och rapsblomma
...
BITTES friterade Lundasparris