Här hittar du recept som passar bra med Lundasparris samt länkar till receptsidor.
Härlig Nationaldagsmeny med Lundasparris:
Huvudrätt: Sparrisknyten med riven västerbottenost och sultanrussin
Dessert: Sparrisglass med brynt vit choklad, hallon och vinbär
Sparrisknyten med riven västerbottenost och sultanrussin
Ingredienser:
1 knippe sparris
10 skivor lufttorkad skinka
50 g solrosfrön
25g sultanrussin
1 msk vitvinsvinäger
Gör såhär:
1. Rosta solrosfrön i ugn på 170c i ca 10-15 min, rör om då och då.
2. Marinera sultanrussinen i vinäger och lägg dom ovanpå.
3. Gör små sparrisknyten genom att lägga ut din lufttorkade skinka på ett bläck, lägg en sparris i varje och rulla ihop. Värm upp en stekpanna med ett par droppar olja och stek på ena sidan.
4. Avsluta med riven lagrad prästost.
-----------------------------------------------------------------------------
Sparrisglass med brynt vit choklad, hallon och vinbär
Ingredienser:
Sparrisglass
5 dl mjölk
5 dl grädde
120g äggula
80g socker
100g sparris
10g spenat
citron
Garnityr
Vit choklad 500g
Hallon
Vinbär
Gör såhär:
Sparrisglass
1. Blanda ägg och socker i en kastrull, låt stå.
2. Koka upp mjölk och grädde med citronskal, slå över ägg/sockerblandningen och försiktigt under omrörning värm upp till 84c.
3. Sila i bunke och kyl ner i ett kallt vattenbad.
4. Dela ner sparris i bitar och markera spenaten, koka upp vatten med salt och blanchera hastigt 10-15 sekunder. Detta för att behålla smak och färg på sparrisen.
5. Tillsätt i din glassbas, mixa slätt och sila. Kärna i glassmaskin eller frys under omrörning i din frys. Lägg upp i kokotter, ett fat eller kula den.
Brynt vit choklad
1. Bryt ner chokladen i mindre bitar och häll upp i en stek/traktörpanna. Låt den smälta och rör runt tills den fått en fin rostad ton. Häll upp i ett bläck med bakplåtspapper i botten. Låt svalna. Ställ sedan in i kyl/frys. Mixa eller hacka i mindre bitar.
2. Kula eller stjälp upp din glass, dekorera med riktligt av den brynta chokladen, hallon och vinbär.