Om Lundasparris

Gården i Vallkärra

Gården där sparrisen odlas är från mitten av 1800-talet och har funnits i familjens ägo i tre generationer. 1931 köpte nuvarande ägares farfar, Gunnar Andersson, gården i Vallkärra utanför Lund.

1993 började Ulf Görman bruka sin farfars gård – och gör det än. Under årens lopp har det odlats allt från traditionella grödorna, som säd, sockerbetor och ärtor, till salix och nu även sparris.

Här har det vandrat både kor, grisar och vildsvin, men de sista djuren för djurhållning försvann i slutet av 90-talet. Det är bara katterna och hunden kvar...

Ulf på gården i tidiga år.

Sparrisodling

2005 sattes de första sparrisplantorna och 2006 fick vi en första skörd – liten men ack så god… Försäljning via torget i Lund samt till vänner och bekanta, enorm respons – smaken var fantastisk.

2007 hade vi den första riktiga skörden, egen hemsida, försäljning till restaurang, vi fördubblade arealen. 2009 började vi med de populära röd-vita, obemannade stugkioskerna. Se var de finns på sidan Handla sparris.

Under 2011 och 2012 utvecklades företaget ytterligare och på den vägen har vi fortsatt.

Kvalitetssäkring

Vi arbetar kontinuerligt med kvalitetssäkring av Lundasparris så att du får en lika god sparris i din hand som den vi skördat.Lundasparrisen

  • Skördas varsamt för hand
  • Kyls ner direkt efter skörd
  • Sorteras, vägs och buntas manuellt; S, M, L
  • Sätts i tråg med lite vatten för smak, spänst och kvalitet
  • Säljs nyskördad

Den lika goda sparrisen som klassats som andrasortering tas till vara och säljs bl.a. till restauranger för sopptillverkning.

Skördehanteringen har vi förbättrat med eldrivna skördemaskiner och eldriven transportbil från fält samt sorteringsmaskin – skonsammare för personal, miljö och kvalitet.

Hela familjen är engagerad

Hela familjen Görman är engagerad i Lundasparris när det gäller allt mellan odling, skörd och försäljning.Vill du komma i kontakt med oss?

Se under sidan Kontakta oss eller skicka e-post till info@lundasparris.se så hör vi av oss så fort som möjligt.