Sparris är en sällsynt god primör – väl värd att vänta på då den dyker upp i månadsskiftet april/maj runt Valborg.
Lundasparris säljs alltid nyskördad, då smakar den sin fulla potential. Den är också då så mjäll att den kan ätas rå!
Hela sparrisen kan ätas, både knopp och stjälk. Knopparna är inte bara goda utan är dessutom sällsynt dekorativa i maten – tex i sallader, på pastan , i soppan , i...
Stjälkarna är mjällast ju närmare knoppen man kommer. Spara bortskurna stjälkar - och gör soppa på dem!
Godast i sin enkelhet?
Den dagsfärska sparrisen är fantastisk i en hel mängd rätter, från festtilltugg till förrätter och i huvudrätter.
Man kan göra fantastiska avancerade rätter där sparris bidrar stort till upplevelsen, men frågan är ändå om sparrisen egentligen inte kommer bäst till sin rätt i all sin enkelhet. Dagsfärsk sparris - lätt kokt eller grillad med tillbehör som ost, lufttorkad skinka, olivolja, salt o peppar, citronsmörsås eller varför inte med klassikern Hollandaise sås! – är en ren njutning!
Förbered sparrisen enl ovan.
Bunta sparrisen i buntar med ungefär jämntjocka sparrisstjälkar och knyt ihop dem med snöre.
Sätt ner buntarna i kokande lättsaltat vatten. En del lägger också i en sockerbit i vattnet.
Koka sparrisen stående med knopparna ovanför vattenytan och grytans överdel täckt med aluminiumfolie i ca 1-2 minuter (se ovan). Prova efter hand.
Servera direkt!