Sparris - kort och gott

Sparris – en gammal kulturväxt

Sparrisen är en fantastisk gammal kulturväxt som växer vilt längs kusterna i Europa och Asien. I Sverige växer den vild bl.a. på Gotland och i Skåne.

Sparris är en av de äldsta kulturgrödorna och har odlats i över tusen år. Den är känd redan under antiken av egyptier, greker och romare. Odlingar i Skandinavien är kända från 1600-talet.

Sparrisen är en liljeväxt, flerårig och har en starkt förgrenad rotstock. Det är de omogna gröna skotten man äter, eller de bleka vita som kupats och skördats innan de kommer upp ur jorden och färgas gröna av solens ljus.




Sparris är mycket näringsrik

Både grön och vit sparris innehåller många nyttigheter. Den gröna sparrisen har ett något högre näringsinnehåll samt något kraftigare smak än vit sparris.

Sparris innehåller
  • folat, K-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, mangan, B6-vitamin, koppar, niacin, kalium, järn, zink, magnesium, selen, kalcium och fibrer.
  • Antioxidanter – C-vitamin, A-vitamin och olika fenolföreningar.
  • Mat till våra goda bakterier – innehåller inulin (lösligt kostfiber).